Shanti betekent letterlijk Vrede. Innerlijke vrede.
Het is sanskriet, en daarin betekent een woord veel meer dan alleen de letterlijke betekenis.
Shanti verwijst ook naar een staat van Genade – Bliss, en Gelukzaligheid.
Waar de oordelende geest weg blijft, en we gewoon aanwezig kunnen zijn bij dat wat er op dit moment is, ervaren we Innerlijke vrede. Dat lijkt op een euforische staat van gelukzaligheid. Stilte, rust en simpelweg aanwezig zijn.
The No-mind Experience.
Op het spirituele pad wordt Shanti gebruikt om te verwijzen naar een innerlijke houding van ontvankelijkheid en overgave. Om aanwezig te zijn bij dat wat is. Dat is vaak een euforische ervaring. Een piekervaring of flow-moment.
Na zo’n euforische ervaring – met of zonder hulpmiddelen – kun je je helemaal ‘On top of the world’ voelen, verlicht, alsof je verliefd bent op het leven zelf. En dan, daarna, komt vanzelf het gewone dagbewustzijn weer terug.
Het geratel is niet te stoppen
De mind die constant wil oordelen, en de wereld opdeelt in goed en fout, pakt vanzelf zijn oude rol weer op. Het geratel begint weer van voren af aan, en al gauw overstemt zij de gelukzalig stilte…
het proberen te stoppen van dit geratel is zinloos. Dat werkt zelfs averechts. Wat we wel kunnen doen is onze innerlijke houding veranderen. Er anders mee omgaan. Als we ons bewust worden van het geratel, haar niet veroordelen, maar gewoon laten voor wat het is. Het geratel als minder belangrijk gaan zien. Want onder dat geratel ligt het altijd aanwezige zijn… Kwestie van je aandacht verleggen. En energie volgt aandacht.
Het is deze innerlijke houding die iemand op zijn spirituele pad in staat stelt om de beperkingen van het denken, de mind, los te laten, en om alles wat aanwezig is als zuivere waarheid te gaan ervaren.
Tot Zijn komen. Volledig aanwezig kunnen zijn. Dat is, ongeacht eerdere euforische ervaringen, steeds weer een kwestie van doen. Oefening baart kunst.
Ik Ben. Overgave aan Dat Wat Is.