. . . Ananda

Ānanda betekent ‘hij die vreugde, plezier of verheuging brengt’.  Het is de naam van de meest trouwe volgeling en beste vriend van Gautama de Boeddha.

In het samen zingen en spelen kunnen we deze immense bron van energie ontdekken. Vreugde beleven aan de dingen die je doet, dat ìs je natuurlijke staat van zijn.

De dingen met plezier doen brengt een zekere moeiteloosheid met zich mee. Daarmee kunnen we ontspannen zijn, welwillend, en onszelf en anderen motiveren om te mediteren, gezond te leven en goed voor onszelf en elkaar te zorgen.

‘Vreugde is de hoogste vorm van Wijsheid.’

Één van de mooiste momenten op het spirituele pad is die ontdekking van wat ons vreugde brengt. Daarmee verdwijnt het zwoegen en het lijden, en komen we in contact met een onuitputtelijke bron van universele energie. Die ons allemaal ter beschikking staat. Het is deze energie waarmee we onze wensen in vervulling laten gaan.

Het koesteren van de bronnen van vreugde in onszelf, en die verzorgen. Ontdekken hoe we er steeds weer mee in contact kunnen komen. Dat maakt ons vrij. Vrij van bijzaken en brengt ons op het pad van onze bestemming. Het geeft ons ook de energie om onszelf en onze omstandigheden te accepteren. Dat is waar een diepgaand proces van heling begint.

Doen wat goed voelt. Voor dat deel van jezelf durven kiezen. Voor je hart ten opzichte van je hoofd, vol met alle regels over hoe het hoort en hoe het zou moeten. Kies om liefdevol te zijn voor jezelf. Je werkelijke zelf.

Het is deze overwinning van ons Hart op ons hoofd, die ons openstelt voor vreugde, heling en een nieuwe werkelijkheid ver voorbij het bekende…